Založ si blog

Spor ukončený podaním rúk

Spor o pozemky ukončený

 

            V Košiciach, dňa 14.4.2014, došlo k slávnostnému odovzdávaniu pozemkov v Botanickej záhrade. Išlo o uzavretie takmer trojročného sporu medzi Dominikánskym konventom a Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika.

botanicka zahrada 6

 

 

 Vľavo rektor UPJŠ v Košiciach Ladislav Mirossay, vpravo zástupca Dominikánskeho konventu Košice Maroš Fintor. Spor ukončilo podanie rúk.

Foto: TASR/František Iván

           
            Konečne sa ukončil spor, aj keď stál neuveriteľne veľa peňazí. Konečne sú pozemky, teda väčšia časť pozemkov, botanickej záhrady v rukách školy. Išlo o dlhoročný spor medzi Dominikánskym konventom a Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorý  vyvrcholil 9. septembra 2013 uzavretím exteriérových priestorov botanickej záhrady. Znovu bola otvorená 8. januára v nasledujúcom roku. Spor sa začal pred troma rokmi, keď konvent uzatvoril desaťročnú nájomnú zmluvu s Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika a následne odmietol zmluvu predĺžiť. Navrhol škole, aby tieto pozemky odkúpila a ak by odmietli, pozemky by boli ponúknuté developerom. Aj keď developerom by boli vlastne nanič, pretože botanická záhrada je chráneným areálom a  platí tam štvrtý stupeň ochrany prírody. Stavať by sa tu mohlo len po zmene hraníc chráneného územia.                                  .
            Univerzita nemala dostatok finančných prostriedkov, aby tieto pozemky mohla odkúpiť. Žiadala o pomoc rôzne organizácie. V roku 2013 odkúpili 1,3 hektára za 615-tisíc EUR,  vďaka finančnej pomoci Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. A v tomto roku ďalších 5 hektárov za 3- milióny EUR, vďaka finančnej podpore Ministerstva financií. Ostali, zatiaľ, 3 nevysporiadané hektáre. „Veľmi oceňujem postup Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Ministerstva financií SR, dotácie ktorých, vyčlenené v minulom roku, nám umožnili odkúpiť kľúčové pozemky pre činnosť našej botanickej záhrady. Tá je veľkým prínosom nielen pre výučbu našich prírodovedcov, ale slúži predovšetkým verejnosti, keďže ju ročne navštívi približne 50-tisíc návštevníkov z celého východoslovenského regiónu. Má tiež veľký celospoločenský význam v súvislosti s ochranou prírody, pretože jej areál je z hľadiska územného systému ekologickej stability významným biocentrom a biokoridorom prínosným pre ekologické fungovanie fauny a flóry. Stabilné zázemie si v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach našiel mimoriadne pestrý sortiment živočíšnych a rastlinných druhov, pričom mnohé patria k chráneným a ohrozeným druhom,“ konštatuje rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, prof. MUDr. Ladislav Mirossay DrSc. A dodáva, že to nemá význam len pre univerzitu, ktorej záhrada slúži na výučbu prírodovedcov, ale má význam aj celospoločenský, keďže areál  ročne  navštívi asi 50 tisíc ľudí.

            Mňa, ako študentku Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, veľmi zaujímala táto kauza. Som rada, že sa konečne  tento spor ukončil, ale za takúto cenu? Aj keď viem, že cena zodpovedá všeobecnej hodnote pozemkov vypočítanej znalcom, bola som šokovaná a zdá sa mi veľmi neprimeraná z toho dôvodu, že ju mala zaplatiť škola z vlastného vrecka (veď všetci vieme aká je finančná situácia v školstve na Slovensku – veľká vďaka za eurofondy).

         

             Prior Dominikánskeho konventu Košice Maroš Fintorsa hovorí:

            „Sme veľmi radi, že došlo k finalizácii transakcie medzi Dominikánskym konventom Košice a UPJŠ v Košiciach týkajúcej sa expozičných plôch, na ktorých pôsobí Botanická záhrada Košice. Veľmi radi by sme dnes vyjadrili naše poďakovanie ministrom financií a školstva Slovenskej republiky a tiež rektorovi a kvestorovi Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Hlboko si vážime ich spoluprácu pri tomto diele. Dominikánsky konvent je pripravený dohodnúť sa s UPJŠ aj ohľadne ďalších pozemkov patriacich do areálu Botanickej záhrady v Košiciach tak, aby celá Botanická záhrada mohla slúžiť všetkým Košičanom na oddych, ako aj univerzite pre jej vedecko-výskumnú činnosť.“ „Peniaze chceme použiť vo verejnom záujme a k službe veriacim a ľuďom v Košiciach. Nebudú prenesené do žiadnych osobných vecí.“ Finančné prostriedky sa majú využiť pre ľudí a použijú sa na rekonštrukciu dominikánskeho kostola, ktorý je najstaršou stavbou Košíc. A taktiež sa použijú na zaplatenie úveru, ktorý si zobrali na prestavbu kláštora a vynoviť chcú aj kultúrne centrum, ktoré je jeho súčasťou.

 

            Spomínané 3, presne 3,3 nevysporiadaných hektárov pozemkov v Botanickej záhrade, v súčasnosti stále patria Dominikánskemu konventu v Košiciach. Z toho 1,1 hektára získala do osobného vlastníctva Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a zvyšných 1,9 hektára bude predmetom ďalších rokovaní. Sýkora uviedol, že ich  prenajmú „za symbolické nájomné,“, ale s tým, že aj tieto parcely UPJŠ neskôr odkúpi. Snáď sa nájdu peniaze v blízkej budúcnosti aj na odkúpenie zvyšných pozemkov, aby botanická záhrada bola konečne v plnej kompetencii Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a konvent Dominikánov bude môcť vďaka ďalším financiám dokončiť rekonštrukcie cirkevných budov a pomáhať veriacim.

 

Niečo o Botanickej záhrade v Košiciach

            Rozprestiera sa na ploche 30 hektárov, z toho 1/3 patrila dominikánskemu rádu, je najväčšia na Slovensku. Verejnosti je sprístupnená od roku 1950. Od augusta 2002 ma štatút chráneného areálu. Spomedzi všetkých botanických záhrad na Slovensku má najväčšiu plochu skleníkov a tiež najvyšší 13,5 metrový skleník. Súčasťou Botanickej záhrady je Herbár a Thaiszová knižnica. Vydáva vedecké periodikum THAISZIA, Journal of botany od roku 1990.

             Nachádza sa tu približne 4000 druhov rastlín. Expozícia nádherných orchideí, hmyzožravých rastlín, či ďalších druhov tropickej i subtropickej flóry v skleníku s plochou    1 742 m2, ďalej 14 chránených druhov z východného Slovenska, z ktorých osem je kriticky ohrozených, vzácna je zbierka približne 1 200 kaktusov a sukulentov,  najväčšia na Slovensku.

 

bot zahrada

 

 

bot zahrada 2

(   Zdroj: http://kosice.korzar.sme.sk/c/7172118/univerzita-si-prevzala-pozemky-v-botanickej-zahrade-od- dominikanov.htm )                                                                           

           

             Nebola by to škoda len tak zničiť takéto poklady, ktoré v sebe Botanická záhrada skrýva iba kvôli peniazom? Veď ako sa hovorí peniaze nie sú všetko, boli, sú a budú. Ešteže  máme v našej krajine ľudí, ktorým osud „obyčajných“ rastliniek  nie je ľahostajný a pomohli tak správnej veci. Tak hor sa na exkurziu a môžeme obdivovať nevšedné krásy našej prírody, ktoré len tak z okna neuvidíme.

 

                                                                                                         Jana Köryová

 

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 3397x
Priemerná čítanosť článkov: 3397x

Autor blogu

Kategórie

Archív